Matallana 2020

Matallana – Telmo Rodriguez: Matallana 2020

BIO

Holzkiste

Zum Winzer

98–100
100
2
Albillo, Diverse, Tempranillo, Valenciana, Tinto Fino
5
rot, trocken
14,5% Vol.
Trinkreife: 2026–2056
Verpackt in: 6er OHK
9
fruchtbetont
voluminös & kräftig
tanninreich
3
Lobenberg: 98–100/100
Parker: 96/100
Jane Anson: 96/100
Decanter: 95/100
Colin Hay: 95/100
Suckling: 95/100
6
Spanien, Ribera del Duero
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Matallana 2020

98–100
/100

Lobenberg: Ein extrem elegantes Jahr 2020 und so zeigt sich die Nase des Matallana: famos fein. Schwarze Kirsche, etwas Holzkohle dahinter, feine Minze- und Eukalyptusspur, aber ultrageschliffen. Gar nicht an süße Ribera erinnernd. Eher in der Nase Rioja vermuten lassend. Erst mit viel Luft kommt dann am zweiten Tag auch Amerenakirsche, reife Pflaume, süße Feige und tiefe, würzige schwarze Heilerde, der Wein braucht in seiner anfänglich zu eleganten Verschlossenheit doch sehr viel Luft! Danach kommt ein Mund, der an Geradlinigkeit kaum zu übertreffen sein wird, mit viel Luft wieder mit dieser erotisch süßen Feige und Amarenakirsche. Wow, was für eine ultrascharfe schwarzpfeffrige Schwarzkirsch-Definition mit Kreide und famoser Süße! Erotisch und extrem hedonistisch, lecker, überwältigend. Die Seiten des Weins im Mund sind dabei superklar gezeichnet, man weiß sofort wo oben, unten, links und rechts sind. Das Ganze wird begleitet von einer extrem steinigen, salzigen Mineralität, von schwarzem Pfeffer, Minze und süßem Eukalyptus. So schwarz und reich und erotisch üppig, und gleichzeitig so ultrafein, so süß und gleichzeitig voller Finesse! Mit mehr Luft entwickel der Wein auch rote Frucht, von der Sauerkirsche bis zur Himbeere und süß reifen Schwarzkirsche, ja süße Maulbeere, und final sogar zur roten Johannisbeere mit dieser ultimativen Frische. Für Ribera del Duero hat Matallana für mich eine eigene Dimension in dieser wollüstigen, vollmundigen, erotisch weichen, ultraschlanken und frischen Finesse. Gegensätze, die fast nicht vereinbar scheinen. Aber der Wein ist so super poliert. Diese geniale Frische kann fast nicht der Region Ribera del Duero zugeordnet werden. Oder doch? Dominio del Aguila und Pingus lassen grüßen! Ein intensiver, superfeiner Finesse-Blockbuster. Der Wein steht auf jeden Fall zusammen mit einigen anderen Erzeugnissen an der Spitze der Region, da ist der urwüchsige Narurfreak Dominio del Aguila und der modernere Pingus durchaus nicht so weit! Ein superbes Meisterwerk mit extrem zurückhaltendem, perfekten Holzeinsatz! 98-100/100

96
/100

Parker über: Matallana

-- Parker: There is a change in the 2020 Matallana, as they have included Jean-Guillaume Prats (ex-Cos d'Estournel, ex-Lafite...) in the Ribera del Duero project, and the wine is going to be sold for the first time with this vintage through the négociant system of La Place de Bordeaux. The grapes from the five villages (mentioned but then crossed out on the label) were picked between the sixth and 18th of October and fermented with indigenous yeasts in stainless steel and oak vats. The wine matured in French oak barrels for 14 months. This is a little riper than the 2019 I tasted next to it, despite both being 14.5% alcohol (at least on the label). It follows the path of seriousness and austerity of the last few vintages and has a very calcareous mouthfeel with chalky tannins that lift up the finish. 19,624 bottles produced. It was bottled in May 2022. 96/100

96
/100

Jane Anson über: Matallana

-- Jane Anson: First time on the Place, from Vinedos de Matallana, care of the iconic winemaking partnership between Telmo Rodriguez and Pablo Eguzkiza, produced with fruit from plots across Burgos. The pair's signature mix of intensity and concentration playing against delicacy and reserved power is fully on dispay, a combination that should be imposible to achieve in the heat of Ribera del Duero. It's earthy, in the sense that it feels hewn from rocks that give a feeling of slate, granite, steely tannic hold, fine but intense, all of which melts into fragrant gunsmoke, oyster shell, lemon rind, raspberry, pomegranate and red cherry fruits. The flavours are toasted and yet cooling, a wine of contasts and texture, and utterly compelling. Powerful yet the barest lightness of being. Begs you to find out more. Lucky us that these wines are going through the Place, bringing them to wider attention. 96/100

95
/100

Decanter über: Matallana

-- Decanter: A brand new wine to the Place de Bordeaux this year and the first wine from Ribera del Duero via a collaboration between Telmo Rodriguez and Pablo Eguzkia (also of Yjar on the Place). A field blend of massal-selection grapes - Tinto Fino, Navarro, Valenciano, Albillo 'and others' are chosen from 11 vineyards across five villages with different soils and landscapes totalling 21.5 hectares. This is softly floral on the nose with bright red berry notes. Taught and direct, this doesn't deviate too much from the centre of the palate - the spiced, tobacco-laced black fruit and clear mineral wet stone, graphite and pencil lead all in one line from start to finish, tangy and a little constricted. Feels well worked no doubt, smooth and defined, just not so expansive and wide at this point. Coiled and knitted with tons of liquorice and savouriness on the finish. A real balancing act of complexity and flavour layering with underlying power and promise of great things to come. Ageing 14 months in French oak barrels. Interestingly, the label features a series of redacted, blacked-out lines covering vineyard names as regulations prevent the naming of such. 95/100

95
/100

Colin Hay über: Matallana

-- Colin Hay: This could easily become something of a cult wine. A new release on la place – the first from Ribera Del Duero and unlikely to be the last – from the extremely talented Telmo Rodriguez (here working with Pablo Eguzkiza). Lovely grippy chalky tannins. Dried raisins. Figs. Dark berry fruit too and a little hint of raspberry puree. This will need time for the tannins to soften, but it has impressive aging potential. 95/100

95
/100

Suckling über: Matallana

-- Suckling: A very elegant and complex red with super fine tannins that show a chalky and subtle white pepper character. Medium body. Fine integrated tannins which are creamy. Yet they are chewy and very typical for the region. So attractive now but this is built to age beautifully. A very refined wine for Ribera del Duero. Drinkable now, but better in three or four years. 95/100

Mein Winzer

Matallana – Telmo Rodriguez

Der aus Irun stammende Baske Telmo Rodriguez begann seinen steilen Aufstieg zum vielseitigsten, umtriebigsten und vielleicht besten spanischen Winzer als „junger Wilder“ und „Wein-Revoluzzer“ zu Beginn der 90er Jahre.

Matallana 2020