Testamatta 2021

Bibi Graetz: Testamatta 2021

Zum Winzer

99–100
100
2
Sangiovese 100%
5
rot, trocken
13,0% Vol.
Trinkreife: 2028–2051
Verpackt in: 6er OHK
9
strukturiert
pikant & würzig
tanninreich
3
Lobenberg: 99–100/100
Suckling: 98/100
Jane Anson: 97/100
Decanter: 97/100
Parker: 96/100
6
Italien, Toscana, Chianti und Vino Nobile
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Testamatta 2021

99–100
/100

Lobenberg: Vom Testamatta gibt es nur rund 15.000 Flaschen im Jahr. Er ist der Icon-Wein des Hauses, der nur noch vom abgehobenen Colore übertrumpft wird, der nur aus den ganz alten Reben stammt. Wir haben einen sortenreinen Sangiovese. Mazeration auf den Schalen für 7 bis 8 Tage und dann direkt ins gebrauchte Barrique zur weiteren Vergärung und zum Ausbau für 24 Monate. Die Nase ist reich und tief, sehr reif, dennoch überhaupt nicht üppig, wirkt geradezu leichtfüssig und hochfein. Dunkle Kirsche, Himbeere und Orangenschale, etwas zerstoßenes Gestein und ätherische Kräuter durchziehen die intensive Nase. Gleichzeitig elegant und alles einnehmend, ein Komfortwein, verspielt, lang und erhaben. Fasziniert mit seiner ganz eigenen Art. Der Testamatta schafft die rare Balance zwischen einer vertikalen, geerdeten und wärmenden Anmutung und expressiver, rassiger Spannung, die gleichzeitig erhebend und erfrischend wirkt. Der Abgang ist von steiniger Mineralität mit so viel pikantem Salz und feiner Säure geprägt, dass die Augen sich zusammenziehen. Darunter ein beeindruckender Rahmen aus ultrapolierten, feinsten Tanninen. Beißt sich am Gaumen fest und hört kaum wieder auf hintenraus. Ein großes Unikat. 99-100/100

98
/100

Suckling über: Testamatta

-- Suckling: Fabulous aromas of strawberries, orange zest and orange blossom. So pure on the nose. Very perfumed. Medium-bodied with intense linear tannins that are ultra-fine in texture. It's fresh and salty with a brightness and focus. Minerally and crisp. pH is 3.4 highlighting the strength of the acidity. Crunchy. Salty. So delicious now but this will age incredibly well. 98/100

97
/100

Jane Anson über: Testamatta

-- Jane Anson: Jewel-llike vivid ruby, captivating waves of raspberry, red cherry, finely boned tannins, carefully constructed with flinty edges of crayon, liqourice, slow build, generous and yet reserved. Love the sculpting of this wine, it's just so impressive. From estate-owned plots across Tuscany where the vines range from 5 years old up to 80 years old from 400m to 600m altitude. Natural yeasts, six manual punch downs per day, 10 days maceration maximum and barrel ageing with no new oak. 97/100

97
/100

Decanter über: Testamatta

-- Decanter: Beautifully fragrant on the nose, delicately scented and inviting with subtle wild flower scents, red and black berries and sweet spices. Chalky and powdery tannins support super bright acidity which gives this such a sharp, thrilling and lively expression. Tannins are super fine but have a spiced edge that grips and holds interest, supportive but not overpowering, letting the acidity and bright fruit flavours shine through. Beautifully delineated and expressed, elegant, refined, totally beguiling yet with layers of flavour and intensity and such a long finish. Feels supremely drinkable and that is such a feat at this young stage. Well worked, balanced, and enjoyable with flashes of heat and spice dotting the finish. Really wonderful and totally charming. 97/100

96
/100

Parker über: Testamatta

-- Parker: The 2021 Testamatta is Sangiovese sourced from various hilltop vineyards spanning different cool microclimates. The ideal is to underline the transparency and fragility of the variety. Fruit from the Olmo Vineyard plays a big role and “gives a strong imprint to this wine,” Bibi says. Testamatta offers fresh aromas of violet, rose, forest green and candied orange peel. Bibi says 2021 was generally warmer than 2020, but all three vintages—2020, 2021 and 2022—are considered hot. He is upbeat regarding 2023 thanks to all the rain. Testamatta shows an earthy note that gives this wine (with 120,000 bottles made) a slightly more accessible personality. The tannins are lightly managed and the oak framing is down to an elegant minimum. Bibi buys 1% new oak each year, and his oldest barrels date back to 2003. He does not pull leaves, and he employs methods that do not concentrate his fruit so he can safeguard the typicity of Sangiovese. Winemaking is as natural as possible. The beautiful results are classic and bright. He strives to keep alcohol contents below 13%. 96/100

Mein Winzer

Bibi Graetz

Bibi Graetz, dessen Familie aus Norwegen stammt, hat sein künstlerisches Talent vom Vater geerbt und ist dazu noch ein begnadeter Winzer. Seine Bilder sind kraftvoll und ziehen den Betrachter in seinen Bann.

Testamatta 2021