Malleolus Tempranillo 2020

Bodegas Emilio Moro: Malleolus Tempranillo 2020

Zum Winzer

94+
100
2
Tempranillo 100%
5
rot, trocken
14,5% Vol.
Trinkreife: 2024–2042
Verpackt in: 6er
9
voluminös & kräftig
fruchtbetont
3
Lobenberg: 94+/100
Decanter: 96/100
Suckling: 92/100
6
Spanien, Ribera del Duero
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Malleolus Tempranillo 2020

94+
/100

Lobenberg: Malleolus bedeutet im örtlichen Dialekt Weinberg. Dieser reinsortige Tempranillo von ungeheurer Wucht und Tiefe wird von den besten Lagen der Moros geerntet. Die Reben sind durchschnittlich über 50 Jahre alt, nur die Rebanlagen der extrem limitierten Sanchomartin und Valderramiro sind noch älter. Die Vergärung findet, ganz 'state of the art', in offenen Barriques statt, das Ergebnis ist beeindruckend: tiefes Schwarzrot, satte, tintige Waldbeerenaromen. Kraftvoll, satt, tanninreich und stark, aber gleichzeitig üppig weich am Gaumen. Er zeigt bereits auf, in welcher immens hohen Klasse die Malleolus-Weine von Emilio Moro spielen. 94+/100

96
/100

Decanter über: Malleolus Tempranillo

-- Decanter: The Tinto Fino selected for this is from some of the estate’s oldest vines grown at altitude, about 800m, on particularly poor and stony soils. Indigenous yeasts are used in fermentation which takes place in stainless steel tanks. The wine spends 18 months in new French oak which frames this elegant and complex wine. Beth Willard: Lifted, perfumed rose floral notes with delicate raspberry and red berries. The elegant palate has intensity. David Williams: Polished and fine, with high tones: keenness and grip colliding to mouthwatering effect. A nice burst of rosehippy clarity on a clean and cleansing finish. Diana Rollan: Fragrant, with plum, cherry compote, violets, cocoa and dried herbs. Elegant, lifted and complex, round silky tannins, mouthwatering and textured style, super-enjoyable. 96/100

92
/100

Suckling über: Malleolus Tempranillo

-- Suckling: Dusted oak spices with a mixture of tarry black plums and blue fruit. Anise and minty chocolate, too. Full-bodied on the palate with very tight but creamy tannins and a long, spicy finish. Drinkable now if you decant, but much better in two to three years. 92/100

Mein Winzer

Bodegas Emilio Moro

Das in Pesquera del Duero gelegene Familienunternehmen hat mit seinen Weinen den neuen Ribera-Stil mitgeprägt. Obwohl das Weingut in seiner heutigen Form erst seit 1988 besteht, blicken die Moros auf etliche Generationen Winzertradition zurück.

Malleolus Tempranillo 2020