Quinon de Valmira 2019

Palacios Remondo: Quinon de Valmira 2019

BIO

Zum Winzer

100
100
2
Garnacha 95%, Bobal 3%, diverse autochthone Reben 2%
5
rot, trocken
14,0% Vol.
Trinkreife: 2022–2052
Verpackt in: 6er OHK
9
seidig & aromatisch
pikant & würzig
strukturiert
3
Lobenberg: 100/100
Parker: 98/100
Tim Atkin: 97/100
Penin: 97/100
6
Spanien, Rioja
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Quinon de Valmira 2019

100
/100

Lobenberg: Der Quinon de Valmira ist der Erstwein und Shootingstar von Alvaro Palacios aus seinem Familienweingut in Alfaro (Rioja Baja), Palacios Remondo. Nach vielen Ernten, mit vielen Tests und Versuchen war schließlich 2014 der erste Jahrgang der vermarktet wurde. Die Mengen für dIesen „L'Ermita' aus dem Rioja sind äußerst begrenzt. Dieser Wein ist ein wahrer Geheimtipp! Im Weinberg Quinon de Valmira kommen Kraft und Feinheit zusammen, woraus ein wunderbares Gedicht, aus tausend Details einer einzigartigen natürlichen Umgebung, entsteht. Ein Zauberwein, der Emotionen weckt und die Zeit für einen Moment still stehen lässt. Die physische Präsenz des Weinbergs transzendiert in den Bottichen des Weins als Balsam des Lebens. 100/100

98
/100

Parker über: Quinon de Valmira

-- Parker: The single-vineyard 2019 Quiñón de Valmira is made with Garnacha (and 10% other traditional varieties) grown at 616 meters in altitude, fermented with some full clusters with indigenous yeasts in oak vats and matured in oak foudres and bocoyes for 16 months. This is 'only' 13.5% alcohol (lowish for Garnacha), so I asked Palacios how this wine can be so low in alcohol in such a warm and dry year. He explained to me that the red soils are only 20 centimeters deep, and below that, it's all white. Those calcium carbonate soils are cold soils, and the wines are also pale and low in alcohol but with fully developed flavors and aromas. The wines come through as lively, vibrant and deep, with pungent flavors, incredible finesse, with the red fruit from Garnacha intermixed with limestone that gives it the incredible elegance and tastiness, with an almost salty finish. This has more fruit than flowers, different from the 2018 but at the same quality level. It was bottled in April 2021, and 3,914 bottles, 110 magnums and 22 double magnums were produced. 98/100

97
/100

Tim Atkin über: Quinon de Valmira

-- Tim Atkin: Now in its sixth vintage, this stunning Garnacha-based blend comes from a three-hectare parcel planted on the Monte Yerga at 620 metres in 1985. The yields are tiny, but the resulting wine is hauntingly graceful and perfumed, expressing the Pinot Noir-like side of the grape's personality. Cherry, water melon and wild strawberry flavours are complemented by notes of pepper and stony minerality and very fine oak. 97/100

97
/100

Penin über: Quinon de Valmira

-- Penin: Leuchtendes Kirschrot. In der Nase süße Gewürze, Buschwaldkräuter und Kreide. Ausdrucksvoll mit Charakter. Im Mund würzig und balsamisch. Schöne Säure. 97/100

Mein Winzer

Palacios Remondo

Palacios Remondo ist das elterliche Weingut des Mannes, den wir eigentlich in das Priorat verorten – Alvaro Palacios. Seine Priorat-Weine gehören zur absoluten Weltspitze.

Quinon de Valmira 2019