Quinta do Vale Meao: Vintage Port Aged at the Quinta 2001

Quinta do Vale Meao: Vintage Port Aged at the Quinta 2001

Holzkiste

Zum Winzer

94+
100
2
Touriga Francesca, Touriga Nacional, Touriga Franca, diverse autochthone Reben
5
rot, süß
Gereift
19,5% Vol.
Trinkreife: 2023–2040
Verpackt in: 6er OHK
9
voluminös & kräftig
fruchtbetont
seidig & aromatisch
3
Lobenberg: 94+/100
Parker: 94/100
Falstaff: 93/100
6
Portugal, Douro
7
Allergene: Sulfite,
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Vintage Port Aged at the Quinta 2001

94+
/100

Lobenberg: Der Quinta do Vale Meão Vintage Port 2001 trägt den schlichten, aber bedeutungsvollen Zusatz “aged at the Quinta”. Das heißt: seit der Abfüllung im Jahr 2003 still und dunkel in der Flasche gereift, auf dem Weingut selbst. Nun, über zwanzig Jahre später, wurde der Wein im Frühjahr 2025 neu verkorkt, analysiert und freigegeben. Das Ergebnis ist faszinierend: kein lauter Port, keine überbordende Süße, sondern ein reifer, in sich ruhender Wein mit Haltung. Die Cuvée wird von Touriga Franca dominiert, was sich in der dunklen, saftigen Frucht und floralen Spannung zeigt. Im Glas ein tiefes Purpur. In der Nase dunkle Beeren, getrocknete Veilchen, dann diese kühl-ätherische Frische, fast schwebend: Minze, Eukalyptus, ein Hauch Kampfer. Am Gaumen zeigt sich der Port erstaunlich weinig und fast seidig. Die 87 g/l Restzucker wirken perfekt eingebunden, nichts ist klebrig oder schwer. Die Tannine sind weitgehend abgeschmolzen, zurück bleibt eine Struktur mit feiner Kante. Ein Hauch Bitterschokolade. Mit langem kräutrigen Nachhall. Ein Portwein zum Jetzt öffnen, aber bitte - wie bei allen gereiften Vintage Ports - dekantieren!

94
/100

Parker über: Vintage Port Aged at the Quinta

-- Parker: The 2001 Vintage Port is a blend dominated by Touriga Franca. it comes in with 87 grams per liter of residual sugar. This comes with the subtitle 'aged at the Quinta,' meaning that it has never been released before and it has been aging in bottle all these years (bottled in 2003, wood aged). This is in a great place now, the tannins mostly moderated and the chocolaty and more mature nuances showing perfectly. This is clearly not a youngster, but it is in a perfect place. I wouldn't count on it developing a lot more. There is certainly plenty of life left, though, perhaps more than indicated, and it is delicious. It is a nice price for a mature Port and shows you at least a glimpse of why that matters. The backbone is relatively modest, but I loved the fruit. There were 6,000 bottles produced, approximately.

93
/100

Falstaff über: Vintage Port Aged at the Quinta

-- Falstaff: Kräftiges Rubingranat, Ockerreflexe, breitere Randaufhellung. Floral, zart nach Hibiskus und Lakritze, zart balsamisch, feiner Nougat, ein Hauch von Sojasauce, Dörrfeigen am Gaumen, straffe Tannine, tabakige Würze, gut integrierte Süße im Nachhall, ein feine Zigarrenbegleiter.

Verkostungsnotiz

Weingut über: Vintage Port Aged at the Quinta

-- Weingut: Quinta do Vale Meão has been producing consistently Single Quinta Ports since 2000. In 2001 we decided to make a second lot with the aim of bottle-aging it in our cellar and bring to the market at full maturity. After crushing, the must is cooled down. In the same evening of the day of the picking, footreading is made in the lagares, for the duration of four hours. Fermentation begins spontaneously and the mechanical crushing is done regularly up until the pressing and addition of selected grape spirit. This Vintage Port aged in wooden barrels and was bottled in 2003. This Port presents a dark purple color on the center and lighter purple hues on the edge, denoting its aging in bottle. The nose is dominated by bluberry compote and floral notes. In the mid-palate the dark fruit gives way to firm tannins and herbal notes. Very persistent finish. Due to its age, this Port may have deposit. We recommend to decant it before serving. Recorked in October 2022

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Quinta do Vale Meao

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