La Poja 2018

Allegrini: La Poja 2018

Holzkiste

Zum Winzer

98–99
100
2
Corvina 100%
5
rot, trocken
14,5% Vol.
Trinkreife: 2023–2045
Verpackt in: 6er OHK
9
pikant & würzig
seidig & aromatisch
voluminös & kräftig
3
Lobenberg: 98–99/100
Decanter: 97/100
Wine Enthusiast: 96/100
Colin Hay: 95/100
Falstaff: 95/100
6
Italien, Venetien
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
La Poja 2018

98–99
/100

Lobenberg: Die Parzelle »La Poja« bringt Allegrinis exklusivsten Flagship-Kultwein hervor. Sie wurde 1979 mit reiner Corvina bepflanzt, die autochthone Rebsorte ist der wichtigste Bestandteil der qualitativ hochwertigsten Amarone und sie profitiert ungemein von den optimalen klimatischen Bedingungen der Lage La Poja auf 320 Höhenmetern in Süd-Ostausrichtung auf extrem kalkhaltigen Tonböden. Die Parzelle ist sozusagen der Gipfel der Lage La Grola. Tiefes Rubin-Purpurrot. Sehr konzentriert und dicht. Schwarze Johannisbeere und Kirsche, alles mit feiner, zart rauchiger Mineralität und etwas Würze vom Ausbau im Barrique unterlegt. Mmmh verführerische dunkle Schokolade, ein Hauch Vanille und saftige dunkle Beerenfrucht gleiten mit fein strukturierten und dennoch zugleich samtigen Tanninen über die Zunge. Der Wein hat auch eine wunderbar feine, finessenreiche und duftige Eleganz an sich. Der Wein braucht noch etwas Zeit, also am besten dekantieren oder noch ein paar Jahre warten, das ist sehr langlebiger Stoff. Ein Balance Akt zwischen Power und Finesse. Mega schick! 98-99/100

97
/100

Decanter über: La Poja

-- Decanter: Beautiful lifted scents on the nose; crushed rose petals, pink peppercorns, such incredible incense fragrance – alive, pure, concentrated and expressive – strawberries and blood orange. Crystalline and pure, upfront from the first sip – juicy and so lively but energetic too – incredibly forward and electric almost. Direct at first, then slowly expands, increasing in intensity, mass and flavour as it goes from start to finish. Leaves a lingering buzz on the tongue with softly spiced edges and a depth of red cherry and plum fruit that lasts and lasts. Utterly seductive and expansive, not especially demonstrative in terms of texture at the moment, more controlled and calm, it’s all about the flavours and the intensity of the acidity that gives this such a thrill. Just hinting at its potential with brightness and verve. Tannins are integrated giving the frame and the flavour is nuanced and poised. Great freshness with balanced acidity. Feels well made with intention and such lovely drinking pleasure, a benefit of the slightly cooler vintage. A wine that makes you think, and then smile, and then drink! La Poja is Allegrini’s flagship single-vineyard Valpolicella and sits at the summit of Podere La Grola. The Corvina vines were planted in 1979 on well-drained chalk and stony soils, and its first vintage was in 1983. 97/100

96
/100

Wine Enthusiast über: La Poja

-- Wine Enthusiast: Aromas of black cherry and plum combine with sandalwood, clove, allspice and savory herbs to woo you into the glass. Elegant, refined, structured and full in body, this wine is pure class. The dark-hued fruit flavors are integrated with the savory elements of the wine, where each plays a key role. The star of the show is on the finish where a distinct minerality reminiscent of chalk stands firm with a lift of acidity around it. 96/100

95
/100

Colin Hay über: La Poja

-- Colin Hay: (Veronese IGT; 100% Covina Veronese; from a single-vineyard site at 32 metres of altitude and with a south-eastern exposition). Just the second release of this wine on la place – from the somewhat cooler 2018 vintage. The somewhat longer hang-time has produced a deeply impressive wine. It is a little tight and closed at first, almost reticent to express itself aromatically. But this is very fresh and everything is in place. Indeed, this exudes cool restraint. There’s a very gentle spiciness – cinnamon and nutmeg – that is both attractive and enticing. The fruit is sensuous, pure and precise. Plums, pomegranate and loganberry, a little sour cherry – all fresh and plump. And this is very well structured – with the fruit strapped tightly to the spine. This is more crystalline and luminous than the 2010, tasted alongside. Chewy yet always fine-grained tannins build towards the finish, producing grip at first and then releasing a fine fantail. Elegant and pure with a subtle oakyness only really present in the empty glass. 95/100

95
/100

Falstaff über: La Poja

-- Falstaff: Leuchtendes, sattes Rubin. Eröffnet mit Noten nach frischen roten Kirschen, etwas Johannisbeere, zeigt sich aber auch etwas verschlossen. Viel samtiges, gut eingebundenes Tannin, dazu etwas Milchschokolade mit Johannisbeere, kernig, spannt einen weiten Bogen, salzig. 95/100

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Allegrini

Allegrini ist seit Generationen DAS Traditionsweingut im Ort Fumane, gelegen im Herzen der Region Valpolicella. Innovation und Top-Qualität sind das Credo der Familie. Das Weingut Allegrini ist seit Generationen in Fumane im Herzen des Valpolicella Classico Gebiets zu Hause. Das Familienunternehmen...

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