Solaia 2020

Antinori: Solaia 2020

Zum Winzer

99–100
100
2
Cabernet Sauvignon 70%, Cabernet Franc 15%, Sangiovese 15%
5
rot, trocken
14,5% Vol.
Trinkreife: 2027–2060
Verpackt in: 3er OHK
9
tanninreich
voluminös & kräftig
seidig & aromatisch
3
Lobenberg: 99–100/100
Falstaff: 99/100
Jane Anson: 98/100
Suckling: 98/100
Weinwisser: 98/100
Colin Hay: 97+/100
Galloni: 97/100
Decanter: 97/100
Wine Spectator: 97/100
6
Italien, Toscana, Chianti und Vino Nobile
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Solaia 2020

99–100
/100

Lobenberg: Der Solaia zeigt ein wunderschönes Bukett von Erdbeeren, Pflaume, auch Cassis. Unter dieser süßliche reifen Frucht liegt eine Spur verführerisch würziger Noten. Auch am Gaumen pendelt der Solaia zwischen der feinen und so klar ausgedrückten Frucht und der würzig raffinierten Komponente. 99-100/100

99
/100

Falstaff über: Solaia

-- Falstaff: Tiefdunkles Rubin mit feinem Violettschimmer. Duftige, einprägsame Nase, zeigt Noten nach reifer Brombeere, viel Cassis, etwas Minze, zeigt sich sehr ausgewogen. Geschliffen und klar am Gaumen, zieht ruhig dahin, sehr präzise, öffnet sich mit viel feinmaschigem Tannin, sehr langer Nachhall. 99/100

98
/100

Jane Anson über: Solaia

-- Jane Anson: A great vintage of the iconic Solaia, full of cloves, sage, graphite, grilled dried herbs, underbrush and roasted cherry pit. There's fruit too, bilberry and cassis, juicy and mouthwatering, both understated and exuberant, ensuring a Tuscan fingerprint despite its majority Cabernet Sauvignon construction. Has grip and length, and effortless charm, reflecting an excellent vintage with low yields after a hot dry summer. Antinori family showing once again why this wine, that comes from 20ha the sunniest slopes of the Tignanello estate, set at 350-400m altitude, is so hard to resist. Winemaking director Renzo Cotarella. 98/100

98
/100

Suckling über: Solaia

-- Suckling: Subtle and beautiful on the nose with currants, flowers and light sage aromas that follow through to a full body with ultra-fine tannins and a long and flavorful finish. Extremely polished and poised. Classy. Best after 2028. 98/100

98
/100

Weinwisser über: Solaia

-- Weinwisser: Mit dem Jahrgang 2020 entstand einer der besten Solaia bislang. Der Blend aus Cabernet Sauvignon, Sangiovese und Cabernet Franc erreichte 14.5 Vol.-% und hat eine dunkle, satte Farbe. Süßlich schokoladig, intensiv und leicht gereift, erscheint er in der Nase mit Lavendel und geröstetem Rosmarin, tiefgründig und schmelzig. Satt, cremig, reif und extrem voll, breitet er sich im Mund maximalinvasiv aus und zeigt dabei enorme Rasse und Schliff. Lang, salzig und mit pikanter Schärfe im Nachhall, besitzt er eine sehr druckvolle Struktur mit generösen Gerbstoffen, sowie viel Saft und Körper. Ein schwelgerischer, festfleischiger Solaia, der sich fokussierter und frischer als sonst präsentiert. 98/100

97+
/100

Colin Hay über: Solaia

-- Colin Hay: A very accomplished and impressive Solaia. The minerality is very evident. Tasted alongside Massetino, this is a little richer and broader aromatically, but also less effusive and more held back at this stage too. There’s a subtle florality, a little note of sage too, and freshly grated liquorice root. But it’s the patchouli and the parfumiers’ essences of dried flowers that give this its aromatic identity. On the palate this is pure and quite classical, with incredibly soft tannins and lovely cedary and graphite notes. It’s rather more Bordellais than Massetino in a way. Lithe and with great layering and complexity, this is very long and exudes harmony and balance. As ever for me, this seems the most stylish and refined of the super-Tuscan superstars. 97+/100

97
/100

Galloni über: Solaia

-- Galloni: The 2020 Solaia is an infant. I expected a more exuberant wine, but the 2020 is built along more classic lines. Black cherry, plum, gravel, incense, smoke, pencil shavings and spice all open effortlessly. As always, Solaia is a Cabernet Sauvignon-based wine, but it is a Cabernet that is distinctly Italian, with plenty of Tuscan acid and structure driving through the mid-palate and into the finish. The 2020 is a terrific example of the recent stylistic shift at Antinori. In the past, richness and opulence are qualities of a vintage that would have been amplified in the vineyard and cellar. Today, the aim is to capture a more balanced expression of these kinds of vintages, and that very much comes through. 97/100

97
/100

Decanter über: Solaia

-- Decanter: Baked black fruit, ripe, fragrant and intense on the nose. Bright and sour fruit on the palate, quite a sharp initial tang from the high acidity before rich, sunny, ripe strawberries and raspberries come into play with liquorice, toast and cedar aspects giving the spiced element to the expression and graphite offering minerality. This is a powerful wine no doubt, bordering on too hedonistic at times - a result of the hot and dry summer, it's sensual, rich and flashy but the sense of control and layers of juicy freshness help balance the opulence with refinement. Clearly confident and charismatic, fans of this style will delight with Solaia in 2020. Made by Renzo Cotarella, Stefano Caraneto and Pietro Dogliani. 97/100

97
/100

Wine Spectator über: Solaia

-- Wine Spectator: Dripping with black currant, blackberry, black cherry, iron and toasty oak flavors, this red is suave and polished. Features flashes of tobacco and wild herbs that add even more detail as this builds to a long, kaleidoscopic finish. Presents civilized tannins that are well-integrated and provide structure. Cabernet Sauvignon, Sangiovese and Cabernet Franc. Best from 2026 through 2045. 97/100

Mein Winzer

Antinori

Die antiken Wurzeln dieser toskanischen Weinbaufamilie gehen bis ins 14. Jahrhundert zurück. Traditionsverbundenheit und innovativer Geist der Familie Antinori haben entscheidend dazu beigetragen, dass das Haus heute den Ruf eines der kreativsten und dynamischsten Weinerzeugers in Italien genießt.

Solaia 2020