Ao Yun 2018

Ao Yun 2018

Zum Winzer

97–98
100
2
Cabernet Sauvignon 60%, Cabernet Franc 19%, Merlot 10%, Syrah 7%, Petit Verdot 4%
5
rot, trocken
15,0% Vol.
Trinkreife: 2028–2048
Verpackt in: 6er OHK
3
Lobenberg: 97–98/100
Suckling: 98/100
Decanter: 96/100
Jane Anson: 95/100
Parker: 95/100
Weinwisser: 18,5/20
6
China, Yunnan
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Ao Yun 2018

97–98
/100

Lobenberg: 2008 erst entstand der Traum DEN besten Wein Asiens entstehen zu lassen. Niemand geringeres als der von LVMH finanziell massiv unterstützte Önologe Dr. Tony Jordan machte sich auf die Suche nach dem perfekten Terroir und Kleinklima. In Yunnan, einer Hochland-Reisregion mit sagenhaften, spektakulären Terrassen, genug Wasser, reinem Kalkstein mit Granit und gutem Tag-Nacht-Temperaturunterschied, wurde er fündig. Shangri-La, die sagenumwobene Region am Fuße des Himalaya, die Weinberge liegen auf über 1000 Metern Höhe, auf Sandbänken mit Kalkstein am Mekong-Fluss. Das hier ist Unesco-Weltkulturerbe, die 4 dazugehörigen Dörfer erstrecken sich auf Höhen von 2000 bis 2600 Metern. Alles überragt vom heiligen Melli-Schneeberg in 6800 Metern Höhe. Extreme Sonnenintensität und die Hochlage ergeben dickschalige, kleine Beeren, tiefe Farbe und große Frische. Bei Alkoholgraden von 14,5 % führt die Säure zu einer überragenden Balance. Und ich selbst, ganz persönlich, kann diese Auswahl des Terroirs und der Region nur bejahen, denn ich war damals schon in Yunnan und erkannte hier ebenfalls die perfekte Cool Climate Hochgebirgsweinregion. Leider hatte ich damals nicht die Mittel und Beziehungen von Moet-Hennessy, wer weiß was da sonst noch so entstanden wäre… Französisch beeinflusst sollte es Cabernet Sauvignon werden (Mencia würde fast besser passen denke ich), und das Ao Yun Team um den französischen Winemaker und Weingutsdirektor Maxence Dulou lässt quasi 'from scratch' und aus dem Nichts Jahr für Jahr (erster Wein war 2013) bessere Weine entstehen. Und das aus brutal jungen Reben, aber natürlich aus den allerbesten 1er Cru Klonen des Bordelais. Nur 20 Hl/Ha Ertrag. Biologische Weinbergsbearbeitung vom ersten Tag an, Vergärung spontan in lokalen Tongefäßen und neuem Holz. Ausbau zu 100% in besten französischem Holz, davon 30% Neuholz. Barriques und Tonneaus. Der tieffarbene Rotwein mit schwarzen Reflexen besticht mit unglaublicher Reinheit, Finesse und Komplexität. Seidige und zugleich massive Tannine bestimmen den ersten Mund- und Naseneindruck. Schwarzer Tee, Thymian, dunkle Beeren und Paprika. Süß wie Lakritze und sehr frisch und scharf zugleich, das kennt man von doppelsaurer, scharfer holländischer Lakritze. Rasiermesserscharfe grüne Paprika mit Waldhimbeeren und tiefer, druckvoller Würze. Erst im zweiten Schluck kommt Cassis, Brombeere, Schwarzkirsche und rauchiges Holz. Cremiger Fluss und wahnsinnige Spannung. Vibrationen um Vibrationen schieben am Gaumen lang. Salziger, extrem langer Nachhall. Erstaunlich aus so jungen Reben. Dieser Powerwein braucht viel Zeit. Wenn ich assoziieren sollte, liege ich irgendwo zwischen einem frischen Jahr von Lafite Rothschild, einem Sassicaia und einem chilenischen Hochgebirgscabernet von Garage Wines. Verblüffend aber jung schlägt er dem Genießer schon arg ins Gesicht mit seiner würzigen Frische und der mineralisch salzigen Schärfe. 97-98/100

98
/100

Suckling über: Ao Yun

-- Suckling: I love the depth and complexity of the nose, which brings you down deeply into the wine, showing blackberry, ink, tar, earth, incense, cloves, and black licorice. Thyme, too. The purity of the fruit, including cassis, is the real thing. This is full-bodied, but remains so fresh and vertical on the palate. The tannins are so fine and integrated, producing a millefeuille-like layering of tannin and cool, blue fruit. Incredible wine. The greatest wine made in China so far. 60% cabernet sauvignon, 19% cabernet franc, 10% merlot, 7% syrah and 4% petit verdot. 26,000 bottles made. Drinkable now, but will be so much better in four or five years. 98/100

96
/100

Decanter über: Ao Yun

-- Decanter: Gorgeously seductive nose, this is rich and abundant, aromas bursting out the glass, smells sweet and spicy, five spice fragrance with sweet blackcurrant and black cherry aromas. Mouthcoating and invigorating on the palate, totally harmonious and balanced with the salinity and wet stone nuances coming through backed by ripe, but so well defined, fruit flavors. Such purity on both the nose and palate. This is seriously refined, aromatics are preserved, balancing power with excellent acidity, so you get these bright and energetic flavours but still with structure. Seductive but this also has a sense of classicism. Lovely saline elements and cooling touch at the end with all the flavours lingering long in the mouth. Will be interesting to see how it ages.Drinking Window 2029 - 2045 96/100

95
/100

Jane Anson über: Ao Yun

-- Jane Anson: Polished, smooth and ripe tannins that have plenty of movement in them. Ao Yun has been a wine with confidence and personality since its first vintage of 2013, and here balances concentrated damson and black cherry fruits with fragrant black tea, mandarin peel and sage together with earthier smoked cumin and saffran spice. 2018 was a late harvest through to November 15 (beginning September 7) and ripening under cooler, dry skies in November has translated into drawn out sculpted flavours that reflect the mountain site, and low yields of 21hl/h. Initial ageing took place in 50% Chinese earthenware jars and 50% oak barrels for five months, then a further 10 months in 30% new oak barrels. The team introduced village crus in this year also, drawing them from the four villages where the vines are located, and keeping 54% of overall production for Ao Yun itself - just another clue to the ambitions at this briliant estate. 95/100

95
/100

Parker über: Ao Yun

-- Parker: Note: In what follows, I offer two tasting notes for the 2018 Ao Yun, the first from tasting the latest vintage release in bottle at the winery in May 2021—before it was released—and the second tasted much closer to sea level in Beijing in December 2021. The consistency in quality across bottles tasted at very different altitudes speaks well for the 2018 Ao Yun's overall quality and future development. The 2018 Ao Yun is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 19% Cabernet Franc, 10% Merlot, 7% Syrah and 4% Petit Verdot. 2017 was the first vintage where Merlot was included in the blend, and the higher proportion in the 2018 vintage is partly a reflection of vintage conditions but also a sign of Ao Yun’s increased interest in the variety (I saw new Merlot vines being established in an amphitheater-like vineyard in the village of Sinong in May 2021). The 2018 Ao Yun is very deep purple and very much in the emergent 'Ao Yun style' showing lifted, perfumed Cabernet-dominated fruit, here with plenty of crushed blackberry, cassis and black cherry with ripe green bell pepper and other pyrazine notes and some toasted new oak with hints of smoke and clove. Full-bodied with that Ao Yun puissance of coating, fine-grained and chewy tannins, robust but well-integrated 14.5% alcohol and some lively acidity, especially in this cooler vintage (note also that, at this altitude, Ao Yun naturally comes in around pH 3.35-3.45). As such, the wine has an affinity with Mendoza Cabernet, at least structurally speaking. This is indeed much more of a 'cooler vintage' expression rather than the more 'solar' 2015, but do not think this equates to something like a cooler vintage in Bordeaux. There is abundant fruit achieved through rigorous selection and also picking at optimal ripeness aided by plenty of UV light (intense sunshine here). So, the 2018 has some similarity with the 2017 in terms of weather and fruit expression, and on this first tasting, albeit at high altitude at Ao Yun itself, quality is similar to the 2017 and 2015, but actually even better than those two vintages on this first showing. Note also that this is a baby of a wine that will need tasting again in the future. Supremely youthful, it would be worth waiting a year or so before broaching this. The 2018 will undoubtedly repay long-term cellaring. Having tasted the 2018 Ao Yun for the first time in May 2021 at high altitude in the village of Adong (where the Ao Yun winery is located), it was fascinating to retaste this vintage much closer to sea level in Beijing on December 2, 2021. This proved to be a useful comparative opportunity too, having only a few hours earlier shown the 2017 vintage in a tasting of various Shangri-La wines in Beijing the evening before. The 2018 Ao Yun is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 19% Cabernet Franc, 10% Merlot, 7% Syrah and 4% Petit Verdot. As observed in my note from May, this blend shows increased confidence in some of the other varieties coming more online in Ao Yun’s four village sites of Xidang, Sinong, Shuori and Adong (with Merlot playing an increased role). The 2018 Ao Yun maintains its very deep purple appearance. On the nose, albeit youthful, there is already open and abundant super-ripe cassis, black cherry, mulberry, blueberry and black plum fruit with less pyrazine observable in this bottle (although this becomes more overt on the palate). That core of fruit is complemented by subtle new oak notes of clove, toast and smoke. On the palate, the 2018 Ao Yun has abundant, fine-grained and coating tannins with some lively acidity and well-integrated 14.5% alcohol, these structural elements being well-knitted together with the vibrant core of fruit, touch of herbaceous character (sage, mint) and subtle new oak notes. With its long length and marked concentration, although youthful, the 2018, tasted closer to sea level, has the kind of approachability similar to some Napa Cabernet blends. But it is unquestionably super youthful and is taking on entirely its own identity as the very best blend of these four remarkable village vineyard sites (each at different altitudes). The 2018 is just nudging ahead of the 2017 and 2015 in terms of quality. It will be fascinating to see its evolution in bottle. 95/100

18,5
/20

Weinwisser über: Ao Yun

-- Weinwisser: Das ehrgeizige Pro- jekt Ao Yun gehört zum Konzern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) und ist in der chinesi- schen Provinz Yunnan im Himalaya-Gebirge beheimatet. Der Name Ao Yun bedeutet ‘über den Wolken fliegen‘, denn umringt von Bergen mit einer Höhe von bis zu 6.800 Metern liegen die Rebanlagen auf einer Höhe zwischen 2.000 und 2.600 m.ü.M. Von 314 einzelnen Parzellen mit insgesamt 27 Hektar im Besitz von 100 Fa- milien in vier Bergdörfern werden die Trauben unter Anleitung von französischen Önologen und Agronomen verarbeitet. Der Ao Yun 2018 besteht aus 60% Cabernet Sauvignon, 19% Ca- bernet Franc, 10% Merlot, 7% Syrah und 4% Petit Verdot. Zunächst erfolgt der Ausbau über 5 Monate in Steingut und Holzfässern, dann kommt der Ao Yun in Barriques. Die Farbe ist schwarz und intensiv viskos. Superdicht, süß und intensiv likörig erscheint der Ao Yun im Geruch mit guter Tiefe und einer Kopfnote von Schokolade, Teer und Zimt. Im Mund gibt er sich dicht und kompakt, mit deutlicher Beto- nung der Säure trotz cremig-massivem Kör- per. Die Höhenlagen führen zu einer ausge- zeichneten Transparenz, ansonsten bleibt aro- matisch doch eher wenig ‘Terroir‘ zurück, viel- mehr ist der Ao Yun sehr stark von modern-präzisem Winemaking geprägt. Ei- genwilliger und eigenständiger Rotwein, der mit dicht gestaffelten Gerbstoffen trotzdem wenig fassbaren Charakter hinterlässt. 15 Vol.-%. 18,5/20

Mein Winzer

Ao Yun

2008 erst entstand der Traum DEN besten Wein Asiens entstehen zu lassen. Niemand Geringeres als der von LVMH finanziell massiv unterstützte Önologe Dr. Tony Jordan machte sich auf die Suche nach dem perfekten Terroir und Kleinklima.

Ao Yun 2018