Canta La Perdiz 2018

Dominio del Aguila: Canta La Perdiz 2018

BIO

Zum Winzer

100+
100
2
Tempranillo 80%, Carinena 10%, diverse autochthone Reben 10%
5
rot, trocken
14,5% Vol.
Trinkreife: 2028–2068
Verpackt in: 6er OHK
9
tanninreich
strukturiert
pikant & würzig
3
Lobenberg: 100+/100
Tim Atkin: 97/100
Parker: 97/100
6
Spanien, Ribera del Duero
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Canta La Perdiz 2018

100+
/100

Lobenberg: In 900 Metern Höhe gepflanzter uralter Weinberg, Kalkstein und Sand, prehyloxera (Die Reblaus mag keine Sandböden). Als Ganztraube spontan im Beton fermentiert, lange Malo im neuen Holz, dann Abstich und weitere 24 Monate im Barrique ausgebaut, total erst 3 Jahre nach der Ernte gefüllt. Extrem fein und zugleich intensiv. Blumig verspielt, eine tänzelnde Schönhei für ewiges Leben, einer der größten Weine aus Ribera, für mich klar vor Pingus und Vega Sicila, auch weil das Holz besser integriert ist. Ein Traumwein. 100+/100

97
/100

Tim Atkin über: Canta La Perdiz

-- Tim Atkin: 'Our finest plot' is how Jorge Monzón describes this west and southwest-facing parcel at 890 metres. Cultivated biodynamically, it's one of the oldest vineyards in La Aguilera. Fermented with 100% whole bunches, it's a delicate, refined, layered field blend of Tinto Fino and five other varieties. Taut and focused, with remarkable delicacy, chalky intensity and flavours of citrus, red cherry, raspberry and red plum. Long, spicy and hauntingly ethereal. 2023-35 97/100

97
/100

Parker über: Canta La Perdiz

-- Parker: The 2018 Canta la Perdiz feels like a more rustic version of the 2016, with earthiness and abundant tannins and more backward than the approachable and juicy 2019 I tasted next to it. It fermented with full clusters and indigenous yeasts in concrete vats followed by a slow malolactic in barrel and 37 months in those barrels. The wine is still a little oaky, spicy and smoky, with good ripeness, 14.5% alcohol, good freshness and balance and abundant tannins that feel a little rustic. We'll have to see how the wine develops in bottle. 1,365 bottles and 32 magnums were filled in November 2021. 97/100

Mein Winzer

Dominio del Aguila

Die Geschichte von Jorge Monzón und seiner Partnerin Isabel Rodero ist ebenso faszinierend und einzigartig wie sie von Erfolg gekrönt ist.

Canta La Perdiz 2018