Gewürztraminer Clos Windsbuhl 2015

Zind Humbrecht: Gewürztraminer Clos Windsbuhl 2015

BIO

Zum Winzer

96
100
2
Gewürztraminer 100%
5
weiß, trocken
12,5% Vol.
Trinkreife: 2022–2045
Verpackt in: 6er
9
sehr süss
exotisch & aromatisch
voll & rund
3
Lobenberg: 96/100
Wine Enthusiast: 95/100
Suckling: 95/100
Parker: 95/100
Wine&Spirits: 94/100
6
Frankreich, Elsass
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Gewürztraminer Clos Windsbuhl 2015

96
/100

Lobenberg: Aus Olivier Humbrechts wohl feinstem Weinberg kommt diese Gewurz Spätlese mit rund 70 Gramm Restzucker, die zunächst gar nicht als Spätlese geplant war, deshalb darf sie auch nicht so heißen. Denn Prädikate müssen vor der Ernte angemeldet werden. Unabhängig davon ist dieses reichhaltige, üppige Elixier aus dem hochkonzentrierten Jahrgang 2015 so großartig, dass wir in 2024 nochmal aus der Domaine-Reserve nachgekauft haben. Köstliche gelbe Frucht mit überreifem Grapefruit, Bitterorange, Litschi und süßen asiatischen Gewürzen. Intensive Tannine, die dem Wein, mitsamt den Bitterstoffen, so sagenhaft viel Struktur verleihen. Dieser Stoff wird ewig halten! 96/100

95
/100

Wine Enthusiast über: Gewürztraminer Clos Windsbuhl

-- Wine Enthusiast: A clean-cut top note of citrus hovers above the otherwise still-closed nose. The palate comes in with a concentrated richness that is as much sustained by residual sweetness as it is by sheer force of fruit: candied lemon and orange, juicy pear, ripe mirabelle and yellow peach. There also is a zesty spicy pithiness on the midpalate that frames and guides the wine alongside invigorating lemon freshness that lets this finish off dry despite the richness. This is yet to unfold fully. Lovely now, sure to improve. Drink 2020—2035. 95/100

95
/100

Suckling über: Gewürztraminer Clos Windsbuhl

-- Suckling: So much more subtle than the majority of Alsace Gewürz with countless delicate floral notes. Finally textures that are not only seductive, but also graceful and exciting like a prima ballerina's leaps. Very cool clean finish. Made from biodynamic grapes. Ecocert certified. 95/100

95
/100

Parker über: Gewürztraminer Clos Windsbuhl

-- Parker: The 2015 Gewurztraminer Clos Windsbuhl is in fact a Vendange Tardive that was picked at 16.66% potential alcohol, since it stopped fermentation at 12.5% and 70.7 grams of residual sugar. However, Oliver did did not announce that he would produce a VT in the Windsbuhl, so he isn't allowed to sell this wine as a such. Even without the Vendange Tardive predicate, the 2015 is a great and age-worthy Gewurz that is rich, sweet and concentrated but enormously well structured. It is made for long-term bottle aging of 10, 20 or 30 years. Tasted in February 2017. 95/100

94
/100

Wine&Spirits über: Gewürztraminer Clos Windsbuhl

-- Wine&Spirits: Due to its altitude, Clos Windsbuhl is one of the later ripening sites in Hunawihr, yet its sunny, southeastern exposure promotes development in the grapes. In the heat of the 2015 vintage, the site provided the right balance for ripening gewurztraminer, creating a wine with beautiful richness underlined by a tight structure. The bold flavors pop with notes of sweet oranges and green herbs over hints of brioche. The wine grows in muschelkalk, a fossil-rich, chalky limestone, here with enough clay to sustain the 45-year-old vines, producing a hedonistic, rocky, essential Alsace wine. 94/100

Mein Winzer

Zind Humbrecht

Die Winzertradition der Familie Humbrecht lässt sich bis in die Zeit des 30-jährigen Krieges (1620) zurückverfolgen. Hier, im tiefen Elsass, verfeinert der Sohn das Handwerk des Vaters, perfektioniert der Enkel die Bemühungen des Sohnes. Das Haus Zind-Humbrecht, so wie es sich heute darstellt, ist...

Gewürztraminer Clos Windsbuhl 2015