Bienvenues Batard-Montrachet Grand Cru 2022

Domaine Faiveley: Bienvenues Batard-Montrachet Grand Cru 2022

Limitiert

Holzkiste

Zum Winzer

96–97
100
2
Chardonnay 100%
5
weiß, trocken
13,0% Vol.
Trinkreife: 2029–2052
Verpackt in: 6er OHK
9
voll & rund
mineralisch
exotisch & aromatisch
3
Lobenberg: 96–97/100
Suckling: 96–97/100
Tim Atkin: 96/100
Decanter: 94/100
Parker: 93–95/100
Jancis Robinson: 17,5/20
6
Frankreich, Burgund, Cote d'Or
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Bienvenues Batard-Montrachet Grand Cru 2022

96–97
/100

Lobenberg: Bienvenue ist eines der unterschätztesten Terroirs der Grands Crus. Es ist ein bisschen wie mit dem Latricieres und dem Chambertin, Chambertin ist immer beeindruckender, aber Latricieres ist oft der heimliche Star. Das wissen nur nicht so viele Leute, daher ist er auch noch meistens günstiger. Bienvenue hat eine wahnsinnige Spannung, Zitronentarte mit Meringue, Brioche und Vanillin, konfierte Zitrusfrüchte, Orangenöl. Sehr straffer, elektrisierender Mund mit tiefer Salzspur. Dicht, muskulös, reich und doch so voller Spannung. Ein ungeheuer intensiver, druckvoller Wein, der sich am Gaumen mit elektrischer Energie entlädt. Enormer Oszillograph aus Power und Mineralität. Grand Cru-Format ohne Frage, sehr beeindruckend. 96-97/100

96–97
/100

Suckling über: Bienvenues Batard-Montrachet Grand Cru

-- Suckling: Such a classic example of this appellation with the generosity and density we expect from Batard, but this is interwoven with stunning citrusy freshness that magnifies the complexity at the expansive, yet precise finish. From old vines purchased in 2008. 96-97/100

96
/100

Tim Atkin über: Bienvenues Batard-Montrachet Grand Cru

-- Tim Atkin: Delicately scented with pretty floral tones, sweet spices and yellow apple peels, the palate brings on toasted baguette and a light earthiness. The broad palate is harnessed by perky acidity. The long finish is firm and concentrated. Faiveley purchased these 50 ares in 2008, along with their Bâtard-Montrachet. 96/100

94
/100

Decanter über: Bienvenues Batard-Montrachet Grand Cru

-- Decanter: Faiveley's half-hectare of Bienvenues-Bâtard-Montrachet was acquired in 2008 as part of the acquisition of Domaine Monnot, which was engineered by Erwan Faiveley and then-CEO Bernard Hervet. Running the length of the vineyard downslope from the ex-Monnot parcel of Bâtard, it has delivered in 2022 a wine of great elegance, with a ripe pear and marzipan fruit and abundant floral notes. The texture is rich without being heavy, and the finish lingers invitingly on the palate. This wine will open nicely in three to five years and should drink well for decades. 94/100

93–95
/100

Parker über: Bienvenues Batard-Montrachet Grand Cru

-- Parker: The 2022 Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru unwinds in the glass with aromas of peach, ripe citrus fruits, white flowers and toasted nuts, followed by a full-bodied, satiny and textural palate that's rich, lively and saline. 93-95/100

17,5
/20

Jancis Robinson über: Bienvenues Batard-Montrachet Grand Cru

-- Jancis Robinson: Mid-pale lemon. Citrus, apple, yellow orchard fruits on the nose. Ample and round on the palate with some spice from the oak. Fine, fresh acidity. Real weight and substance, but a slither less than the Bâtard. Very fine and lovely balance. 17,5/20

Mein Winzer

Domaine Faiveley

Die inzwischen ca. 140 Hektar umfassende Domaine Faiveley ist eines der größten Häuser im Burgund. Und eigentlich ist es auch mehr als Weingut zu betrachten, denn hier macht man, anders als bei anderen großen Handelshäuser wie z. B. Jadot oder Bouchard, fast ausschließlich Weine von eigenem Besitz....

Bienvenues Batard-Montrachet Grand Cru 2022