Hacienda Monasterio Reserva 2018

Hacienda Monasterio - Peter Sisseck: Hacienda Monasterio Reserva 2018

Zum Winzer

97+
100
2
Tempranillo 80%, Cabernet Sauvignon 20%
5
rot, trocken
15,5% Vol.
Trinkreife: 2024–2044
Verpackt in: 6er
9
voluminös & kräftig
seidig & aromatisch
3
Lobenberg: 97+/100
Tim Atkin: 96/100
Parker: 95/100
6
Spanien, Ribera del Duero
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Hacienda Monasterio Reserva 2018

97+
/100

Lobenberg: Eine hochintensive Auslese von Monasterio. Tiefer, tanninreicher und voluminöser als die Crianza, letztlich aber sogar feiner und noch komplexer. Konzentrierte Johannisbeere und ultrasatte Brombeere. Etwas positiv archaischer und zugleich feiner und burgundischer als die auf ähnlichem Qualitätsniveau befindlichen Weine anderer Toperzeuger der Ribera. Monasterio ist wie Pingus somit im Grunde eher untypisch für die oft zu blaubeerig kommerziellen Weine dieser Weinregion. Der Rioja unter den Riberas! 97+/100

96
/100

Tim Atkin über: Hacienda Monasterio Reserva

-- Tim Atkin: 'A wonderful vintage' is how Peter Sisseck describes 2018 at Hacienda Monasterio, a property that often performs best in cooler, more Atlantic growing seasons. Made with Tinto Fino on limestone and 20% Cabernet Sauvignon on gravel soils, both of them planted in 1990, this is a deliciously complex, nuanced red with pine and tobacco pouch aromas, notes of incense, graphite and wild strawberry and a leafy lift of acidity. 2025-35. 96/100

95
/100

Parker über: Hacienda Monasterio Reserva

-- Parker: The grapes for the 2018 Reserva come from the parts of the vineyard where there is more limestone in the soil. Mostly Tinta del País (Tempranillo) with 20% Cabernet Sauvignon, it fermented in stainless steel with indigenous yeasts and matured for 20 months in French barriques, 30% new. Despite 2018 being a cooler and rainier year than 2020, I found this 2018 to be quite riper than the 2018 Hacienda Monasterio that I tasted next to it. This is headier and darker (in aromatic profile, not only in color), full-bodied, tannic and powerful and seems that it comes from a different era (the change was initiated in 2019 but is more noticeable from 2020). It has some of the leafy and balsamic notes from the Cabernet that emerges after some time in the glass. There are 38,000 bottles of this. 95/100

Mein Winzer

Hacienda Monasterio – Peter Sisseck

Ohne Zweifel ist der Däne Peter Sisseck einer der besten Winzer Spaniens. Mit dem Pingus, seinem privaten Kleinstprojekt, erzeugt er seit Jahren einen der besten Weine der Welt. Sein Hauptarbeitsplatz als Weinmacher ist jedoch seit Beginn die Hacienda Monasterio.

Hacienda Monasterio Reserva 2018