Domaine de Bila-Haut V.I.T. (Late Release 2023) 2012

Chapoutier - Roussillon: Domaine de Bila-Haut V.I.T. (Late Release 2023) 2012

Zum Winzer

96+
100
2
Grenache 65%, Syrah 35%
5
rot, trocken
Gereift
14,5% Vol.
Trinkreife: 2017–2037
Verpackt in: 6er OHK
9
saftig
pikant & würzig
strukturiert
3
Lobenberg: 96+/100
Parker: 95/100
6
Frankreich, Roussillon
7
Allergene: Sulfite
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Domaine de Bila-Haut V.I.T. (Late Release 2023) 2012

96+
/100

Lobenberg: Bis 2023 reifte der 2012er VIT bei Chapoutier im Weingut, nun als Late Release erneut veröffentlicht in schönster Trinkreife. Ein Blend aus Grenache und Syrah, die Grenache wächst auf Gneiss und Syrah auf Tonkalk-Boden. Sehr lange Mazeration von 4 Wochen mit Punchdowns, dann wird die Grenache in Barriques gelegt und Syrah in Demi-muids, also 600-Liter-Fässer. Getrennt ausgebaut für 18 Monate bis der finale Blend abgestimmt wird. Eine samtig-dichte Duftwolke in der man direkt an die Mittelmeerküste fliegt, an einen der heißesten und trockensten Standorte Frankreichs, der zugleich diese wunderbare maritime Frische und den Bergcharakter der Pyrenäen ausstrahlt. Trockene Garrigues, gegrilltes Fleisch, Brombeere und Maulbeere. Die einst strengen Tannine sind nun wunderbar abgeschmolzen, dennoch immer noch tonangebend. Die ätherische Kräuterwürze mit angeflämmtem Thymian und verbranntem Buschwerk, sowie Schwarztee dominieren den sehr aromatischen Nachhall. Schwarzer Stein mit schwarzen Beeren, herbkräuterig. Ein aromatischer Riese des Südens! 96+/100

95
/100

Parker über: Domaine de Bila-Haut V.I.T. (Late Release 2023)

-- Parker: Starting off the single vineyard efforts, the 2012 Cotes du Roussillon Villages Latour de France Visitare Interiore Terrae (VIT) is a blend of mostly Syrah, with a small portion of Grenache, that comes from the schist soils around the town of Latour de France. It’s unfortunate that there are only 180 cases of this beauty to go around, as it offers a singular profile. Inky purple in color, with awesome black raspberry, liquid minerality, smoke and violets, it flows onto the palate with full-bodied richness, laser-like focus and superb concentration. Fleshing out with time in the glass, it should benefit from short-term cellaring and have upwards of two decades of longevity. Any project Michel Chapoutier is involved with seems to excel, and his Roussillon Bila Haut domaine is no exception. With vineyards around the villages of Latour de France and Lesquerde, this estate releases five reds; the entry level Les Vignes de Bila Haut, which comes from a number of vineyards (and is a screaming value); the L’Esquerde, mostly Syrah from the higher elevation, granite soils around the village of Lesquerde; the Occultum Lapidem, which is made from Syrah, Grenache and Carignan from around the village of Latour de France; and his two single vineyard releases, the VIT from Latour de France and the RI from Lesquerde. These last two get close to the pinnacle of Syrah, and will stand toe to toe with the greatest Syrahs from the northern Rhone and California. Unfortunately, they’re only produced in minuscule quantities, but don’t miss a chance to grab some if you can. While the 2011s are stronger than the 2012s, I was able to taste the 2012s twice, once last year, in October during my trip through the northern Rhone, and then again from bottle in January at the domaine in the Roussillon. They showed even better from bottle, and these ratings may be conservative as I think these wines will continue to improve. We started out with the Marius wines, which are value-priced and deliver solid character. 95/100

Mein Winzer

Chapoutier – Roussillon

Das Haus Chapoutier ist einer der renommiertesten Erzeuger an der Rhone. Mit der Umstellung auf biologische und sogar biodynamische Methoden haben sie Meilensteine in der Weinwelt gesetzt und das weniger aus ideologischen, sondern aus Qualitätsgründen. Die Gebrüder Chapoutier stehen heute zu Recht...

Domaine de Bila-Haut V.I.T. (Late Release 2023) 2012