Siepi 2020

Mazzei: Siepi 2020

Zum Winzer

98–99
100
2
Merlot 50%, Sangiovese 50%
5
rot, trocken
14,5% Vol.
Trinkreife: 2026–2046
Verpackt in: 6er OHK
9
frische Säure
voluminös & kräftig
seidig & aromatisch
3
Lobenberg: 98–99/100
Suckling: 98/100
Decanter: 98/100
Galloni: 96/100
Jane Anson: 96/100
6
Italien, Toscana, Chianti und Vino Nobile
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Siepi 2020

98–99
/100

Lobenberg: Ein Cru, der zu gleichen Teilen aus Merlot und Sangiovese besteht. Die sechs Hektar auf denen der Siepi wächst sind mit die besten Lagen von Fonterutoli. Aus dem Glas strömt eine schier überwältigende Wucht, üppig, süß und dicht. Dunkle Waldbeeren und dunkle Kirsche, Pflaume, leicht würzige Cassis-Anklänge darunter. Auch süße Gewürze, Nelke, Vanille, dazu frisch aufgewühlte Erde und Graphit. Die dunkle Mineraltät unterstreicht die dunkle Frucht perfekt, alles ist nahtlos verwoben. Die Süße aus der dichten Frucht obsiegt aber am Ende. Was für ein verführerisches Parfüm. Satt und reich auch am Gaumen, unglaublich samtig und weich. Den gesamten Mundraum mit süßer Blaubeere, Brombeere und Cassis auskleidend. Aber es ist eben nicht nur süß und charmant, sondern hintenraus auch rassig, druckvoll und zupackend in der Mineralität, die sich spürbar durch den langen Abgang zieht. Ein auf vielen Ebenen beeindruckender Wein mit Druck und Power ohne Ende, aber eben auch mit Feinheit, Rasse und griffiger Mineralität. Alles wird eingerahmt von perfekt reifen, üppig-weichen Tanninen, die alles einnehmen und dennoch dezent und angenehm bleiben. Pomerol und Kalifornien lassen grüßen. Ein wunderbar harmonisches Gesamtpaket schlummert in diesem mächtigen Wein, der jung bereits verblüffend gut schmeckt. Zurecht ist der Siepi seit vielen Jahren eines der Highlights der Toscana! 98-99/100

98
/100

Suckling über: Siepi

-- Suckling: Graphite and lead pencil is coming through, together with violets and blackberries. Some tar and asphalt, too. Full-bodied, yet creamy and crunchy, with agile liveliness that goes on for minutes. Fabulous length. Drinkable already, but will age gracefully for decades. 98/100

98
/100

Decanter über: Siepi

-- Decanter: Dried herbs and sweet spices on the nose, forest notes with bramble fruits, concentrated and expressive. Such a smooth delivery on the palate, tannins glide across the tongue giving the sweet strawberry, raspberry and plum fruit time to expand in the mouth as the acidity gives a mouthwatering aspect. This is very much on the lively and vibrant fruit - shouting loudly about its energy. Feels extremely well made, clear definition, finesse and balance. Such a gorgeous fruit profile, the high-toned strawberry and cherry, bright and piercing, yet also round and generous with tobacco and wood nuances. Ample tannins are fine but present, giving support. All round an exceptionally beautiful wine. I love this. Giving such immediate and youthful enjoyment but this will continue to age well. Ageing 18 months in French oak barrels (70% new), barriques (Merlot), tonneaux (Sangiovese), followed by four months in concrete tanks. 98/100

96
/100

Galloni über: Siepi

-- Galloni: The 2020 Siepi is classy, elegant and super-polished. Inky blue fruit, lavender, new leather, cloves and mocha all meld together effortlessly. There is a sense of precision in the 2020 that is incredibly inviting. Even so, the 2020 is very young and not fully expressing its potential. This just needs time to emerge, but all the elements are there. 96/100

96
/100

Jane Anson über: Siepi

-- Jane Anson: So juicy, with so much tension and elegance. I just love the part that Sangiovese plays in this wine, capturing signature flavours and character from the site, adding nuance to the tar, liqourice, sage, rosemary, Chinese spice, savoury red fruits. The 2019 vintage of this wine was stunning, but you are not going to go far wrong with the 2020. The same family as Conterno, in the wine business since 1435, and as with so many Italian wines this is just so effortlessly food-friendly, you are practically picking up the phone to invite friends over as you finish the first glass. Gionata Pulignani winemaker, 14 days maceration for Merlot, 18 days for Sangiovese, 70% new oak (with a slightly shorter ageing for Sangiovese), then kept in bottle for 4 months before release. 96/100

Mein Winzer

Mazzei

Fonterutoli-Mazzei ist eines der bedeutendsten Weingüter der Toskana. Zum Familienbesitz der Weindynastie gehören 650 Hektar Land. 110 Hektar davon sind mit Reben bepflanzt. Trotz all der Tradition des Familienunternehmens gibt es keinen Stillstand, sondern eine stetige Verbesserung sowohl in den...

Siepi 2020