Villa de Corullon Mencia 2020

Descendientes de J. Palacios: Villa de Corullon Mencia 2020

Zum Winzer

96–97
100
2
Mencia 100%
5
rot, trocken
14,0% Vol.
Trinkreife: 2025–2049
Verpackt in: 12er OHK
9
frische Säure
seidig & aromatisch
pikant & würzig
3
Lobenberg: 96–97/100
Parker: 97/100
Suckling: 95/100
6
Spanien, Bierzo
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Villa de Corullon Mencia 2020

96–97
/100

Lobenberg: Ungemein reife und saftige Säure. Fast schon überquellende Veilchen, Rosenblätter, Trockenblumen, rote und schwarze Walderdbeere, Sauerkirsche und salzige Lakritze in der Nase. Dazu süße gelbe Frucht, Mango, grüne Aprikose, Grapefruit. Im Mund Mineralien und viel weißer Pfeffer, Chilli, Stein als ob man Schiefer schmeckt, mit feinem steinigen Griff am Gaumen. Tolle Länge, in der Creme de Cassis in Union mit Zweitschge vorherrschend ist, dazu dunkle Erde, gebratenes Fleisch, auch Datteln und Feigen. Dabei mit wundervollem Säurespiel, das sich an Lippen und Gaumen festsetzt. Dann drückt sich wieder die intensive Mineralität und die grandiose Frische in den Vordergrund. Er ist durch seine Stilistik, die sich aus hoher Reife, tiefer Mineralität und faszinierendem Spiel der Säure mehr als pikant zusammensetzt, absolut eigenständig und faszinierend. Mencia in alltagstauglicher aber zugleich großartiger Ausprägung, everybodys Darling und doch auch spannend. 96-97/100

97
/100

Parker über: Villa de Corullon Mencia

-- Parker: I was blown away by the 2020 wines in barrel in June 2021 and found the 2020 Villa de Corullón very ready, open, expressive, floral and ethereal. It destroyed the idea I had of a warm and ripe 2020. Ricardo Pérez Palacios told me he was thinking of bottling the 2020s earlier, as they didn't need a long élevage, just nine or 10 months in barrel. The wine is pale, the palest Corullón ever, with 13.7% alcohol—perhaps the vines got blocked and didn't develop more color compounds or sugar. The wine makes me think of a red from Jura; it has a different profile and is more delicate, ethereal and full of light and energy. Pérez, who hates comparisons with other regions, couldn't stop saying that it felt like a Morey Saint Denis! It's all flowers and red fruit, with lot of super fine tannins (the 2019 tannins are rougher) that are round and give it a velvety texture with no rusticity—elegant and balanced. There is a nice balance between tannin and acidity, something this has in common with the 2019, which makes the vintages quite unusual, because being warm, the wines show balance. Today it feels more like Moncerbal than the Moncerbal bottling; nevertheless, Corullón is around 40% from Moncerbal... It has to be my favorite Corullón to date. 22,183 bottles and some larger formats produced. It was bottled in October 2021. 97/100

95
/100

Suckling über: Villa de Corullon Mencia

-- Suckling: Slightly reductive at first, then it opens up with a hint of roasted sesame that colors the dark raspberries, strawberries and the tangy profile of white pepper, dried herbs and agave. Really long and vertical on the palate, with very tight and dusty tannins that still need at least a year or two to integrate more. Ethereal and lingering finish. From organically grown grapes. Drink from 2024. 95/100

Mein Winzer

Descendientes de J. Palacios

Alvaro Palacios, die Legende aus dem Priorat, der Selfmade-Superstar. Und Bierzo, eine der nördlichsten Weinbauregionen Spaniens, der ein sagenhafter Ruf ob der atemberaubenden Landschaft und des riesigen Potenzials großer Rotweine vorausging. Jetzt in diesem Projekt vereint. Aber im Grunde wurde...

Villa de Corullon Mencia 2020