Vouvray Clos du Bourg Moelleux Première Trie 2020

Huet: Vouvray Clos du Bourg Moelleux Première Trie 2020

BIO

Zum Winzer

95
100
2
Chenin Blanc 100%
5
weiß, süss
12,5% Vol.
Trinkreife: 2021–2041
Verpackt in: 6er
9
leicht süss
mineralisch
unkonventionell
3
Lobenberg: 95/100
Galloni: 97–98/100
Wine Spectator: 97/100
Decanter: 97/100
Parker: 96–97/100
6
Frankreich, Loire, Vouvray
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Vouvray Clos du Bourg Moelleux Première Trie 2020

95
/100

Lobenberg: Clos Du Bourg ist etwas steiniger mit Tuffstein und auch meist der kräftigste Wein bei Huet. Die Aromatik ist anders als beim filigranen Le Haut-Lieu etwas erdiger und dunkler. 1ère Trie ist die erste Auslese der reifen Tauben im Weinberg. Hier hat man schon eine extrem komplexe, würzige Aromatik. Die Nase offenbart Kardamom, orientalische Gewürze, etwas Baklava, Steinobst und Honig. Am Gaumen zieht sich die Aromatik fort. Die feine Säure gibt dem Wein Spiel. Ein exotischer Süßwein mit würzigen Einstreuungen. Alte Weine beweisen heute eindrucksvoll, dass solche Abfüllungen über eine ganze Generationen exzellent reifen können. 95/100

97–98
/100

Galloni über: Vouvray Clos du Bourg Moelleux Première Trie

-- Galloni: The 2020 Clos du Bourg Première Trie comes from a warm parcel and a warm vintage, meaning that the grapes were a little quicker to ripen than the norm – but it's still outstanding. A richly, slightly smoky example with pineapple, orange, florals and agave nectar. Huge intensity and lots of sweet fruit (90g/L), yet it doesn't become lush or heavy, the acidity still making your mouth water in spite of that sucrosity. There's a fine chalky texture that lingers on the long finish. While it's already a delight to encounter now, the combination of acidity and sweetness means this can go on and on. Tasted over three days as an unfinished sample, it was still fresh as a daisy. While it didn't elicit the perfect 100-point goosebumps, there's not a lot to fault here. 97-98/100

97
/100

Wine Spectator über: Vouvray Clos du Bourg Moelleux Première Trie

-- Wine Spectator: This lush, refined wine boasts lots of complexity, with pineapple chutney, yellow fig paste, verbena and heather notes that are edged with crystalized ginger, mango, cardamom and mineral elements. Beautiful and enticing. Drink now through 2040. 330 cases made. From France. 97/100

97
/100

Decanter über: Vouvray Clos du Bourg Moelleux Première Trie

-- Decanter: There is exceptional aromatic complexity on the nose with its alluring array of pineapple, papaya, apricot and orchard fruits complicated by touches of spice including saffron. The wine has the telltale density of Clos du Bourg and mouthcoating richness thanks to 93g/L of residual sugar, but the palate is perfectly balanced and precise in profile and it brims with energy and power. A great, almost irresistible wine, yet it would be best to keep it in the cellar as long as possible. 97/100

96–97
/100

Parker über: Vouvray Clos du Bourg Moelleux Première Trie

-- Parker: The white-golden colored 2020 Vouvray Clos du Bourg Moelleux Première Trie shows CO2 pearls in the glass, and it indeed opens somewhat reductive, asking for a Burgundy glass. Yet even though the 2020 Clos du Bourg asks for patience, it already indicates a terribly concentrated bouquet of lemon chutney and humid chalk. On the palate, this is a full-bodied, rich and juicy, very elegant and generous Chenin from this ancient six-hectare grand cru (one of the oldest in France, as the domaine assures). It is immediately attractive, stimulatingly piquant and nourishes hope for a great future. The potential is doubtlessly there, but 7-10 years of our patience is presumed. Tasted as a sample in May 2021. 96-97/100

Mein Winzer

Huet

Die in Vouvray ansässige Domaine Huet zählt zu den ganz großen Kultbetrieben der Loire und Frankreichs. Huet, das ist Chenin Blanc in Reinform. Dieser 35 Hektar kleine Betrieb produzierte einige der größten Weinlegenden Frankreichs.