Sammlerbox: Trésors d'Ermitage 2000/2007

Chapoutier Sammlerbox: Trésors d'Ermitage 2000/2007

BIO

2 Flaschen

Zum Winzer

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Diese Sammlerbox enthält je 1 Flasche 2000 Ermitage Le Meal blanc (14,5% Vol.) und 2007 Ermitage de L'Orée (14,5% Vol.).

lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Sammlerbox: Trésors d'Ermitage 2000/2007

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Lobenberg: Le Meal blanc: Ein Wein der 'selection parcelaire', der vielleicht extremsten Form der in der Rhone biodynamisch betriebenen Weinberge. Kompakt mineralisch, mit Zitrusaromen und weißem Cassis beladen. In der Nase Aprikosen, Akazienhonig und eine an Mersault erinnernde Minerlität. Dieses Feuersteinaroma paart sich mit der Säure zu einer aufregenden Mischung. Am Gaumen eine subtile Mischung aus verschiedenste getrocknete tropische Früchte: Ananas, Papaya und Mango. Frische Mandeln und dann wieder Anklänge an Akazienhonig. Mit Fleisch und Kraft versehen aber dabei sehr genau gezeichnet. Seine Substanz attackiert sofort Zunge und Lippen. Zum Glück hat Mutter Natur zur burschikosen Kraft eine kolossale Fülle gestellt. Wirkt unendlich lang und lässt die allgegenwärtigen Kräuternoten nicht vermissen. Im Abgang mischen sich reife Bananen und Thymian im immer wieder durch die Kraft stockenden Gaumenfluss. In Gänze ist er dann aber sehr im Gleichgewicht. Fett und gradlinig, würzig aber auch fruchtig, reif, aber auch frisch. Was kann man mehr von einem Wein verlangen? Groß! 100/100 *** De l'Oree: Beeindruckendes Aroma von tropischen Früchten, Nektar, Akazienholz und Blumen, dabei tief und dennoch frisch, massiv und doch elegant. Es ist fast unmöglich auszudrücken, wie beeindruckend dieser Wein ist, klar einer der besten Weißweine überhaupt. Jedes Jahr in der Art etwas anders, 2005 viel Kraft, 2006 Finesse und Eleganz pur, 2007 cremige, minzige Öligkeit bis zum Abwinken, aber immer ungeheuer groß. Viel, viel feiner, komplexer und graziler als die auf gleichem Qualitätsniveau befindlichen Haut Brion Blanc, Montrachet von Leflaive oder Corton von Coche Dury. Der Riesling von Egon Müller gehört auch mit in die Aufzählung. Minze, Cremigkeit und alle 10 Sekunden eine weitere Komponente, nach über 10 Jahren ganz anders und nicht minder faszinierend! 100/100

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Parker über: Sammlerbox: Trésors d'Ermitage 2000/2007

-- Parker: Le Meal blanc: The amazing 2000 Ermitage Le Meal possesses huge levels of glycerin, intensity, and concentration, the likes of which I have never before tasted in a dry white Hermitage. It is hard to say where this wine is going, or how long it will take to get there, but this should be a riveting example for true connoisseurs. Anticipated maturity: 2012-2060+? Along with Gerard and Jean-Louis Chave, Chapoutier is producing the finest expressions of white Hermitage. His single vineyard cuvees are to die for if you like these eccentric, idiosyncratic, mammoth dry whites. Bigger and richer than the '01, the sensational 2000 Ermitage le Meal Blanc knocks it out of the park with its buttered peach, wood smoke, orange liqueur, honey and hazelnut-driven bouquet. A wine that should make any Hermitage Blanc lover's knees weak, this full-bodied, voluptuous and concentrated effort has fabulous purity and a blockbuster finish. Totally hedonistic, it still has another 2-3 decades of longevity. 98/100 *** De l'Oree: While Michel Chapoutier produces some of the world’s greatest wines from single parcels of old vines spread throughout the northern and southern Rhone (see my ecstatic reviews of his 2007 and 2006 Chateauneuf du Papes in issue #179), he also has an impressive portfolio of value-priced wines that are often over-looked when this impressive producer is discussed. Following are some top-notch picks that all sell for exceptionally fair prices. Chapoutier has not achieved as great as success in Cornas as he has in the other northern Rhone appellations, although his Cornas wines get better with each vintage. There are four extraordinary single vineyard white wines, all of which are among the greatest dry white wines of the world. While all of them can be drunk young, they are meant for extended cellaring. Made from very small yields, they represent the essence of a varietal as well as a vineyard site. As the following notes demonstrate, 2006 was one of the greatest vintages for white wines at Chapoutier. The single vineyard selection parcellaire red wines range in production from 500 to nearly 1,000 cases. 2007 is a very good vintage for these selections, but 2006 has an edge. It is reminiscent of 1996 because of the wines’ freshness and acid levels, but Chapoutier’s 2006s are even more concentrated than his 1996s. Chapoutier’s four 2006 cuvees of single vineyard Hermitage are exquisite. Most of the yields were between 10 and 20 hectoliters per hectare, and the wines are extravagantly rich. The 2006 and 2007 luxury cuvees of Chateauneuf du Pape Croix des Bois and Chateauneuf du Pape Barbe Rac were reviewed in issue #179. They are all astounding wines, especially in 2007. 94-96/100

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Jeb Dunnuck über: Sammlerbox: Trésors d'Ermitage 2000/2007

-- Jeb Dunnuck: De l'Oree: The 2007 Ermitage Cuvee de l’Orée from Chapoutier is straight up “In the Zone” and drinking beautifully! Caramelized citrus, flower oil, candied orange peels, lots of honeycomb and minerality all give way to an uber rich, concentrated, thrillingly textured white that’s showing that perfect mix of maturity and fresh fruit. It will certainly keep for another decade or more, but why wait? 97/100

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Chapoutier

Seit der Gründung im Jahre 1808 hat jede Generation aus dem Hause Chapoutier auf eigene Weise dazu beigetragen, ihre Weine zu weltweiten Spitzenprodukten zu entwickeln. Das größte bisheriges Wagnis war die komplette Umstellung der Produktion der Einzellagen auf biodynamischen Weinanbau. Hier wacht...