Quinta da Pellada 2015

Alvaro Castro: Quinta da Pellada 2015

Sale

Zum Winzer

96+
100
2
Touriga Nacional 60%, Tinta Roriz 25%, diverse autochthone Reben 15%
5
rot, trocken
Gereift
13,0% Vol.
Trinkreife: 2021–2037
Verpackt in: 6er
9
seidig & aromatisch
voluminös & kräftig
tanninreich
3
Lobenberg: 96+/100
Parker: 96/100
Wine Enthusiast: 94/100
Vinum: 18/20
6
Portugal, Dao
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Quinta da Pellada 2015

96+
/100

Lobenberg: Sehr konzentrierte Nase. Enthält auch uralten Touriga Nacional, der in manchen Jahren separat vinifiziert wird. Im Mund Noten von dunkler Marmelade und Toastaromen. Auch viel rote Beeren und Kirsche präsentierend. Sehr komplex und ungeheuer lang. Auf der qualitativen Höhe der großen Rotweine des Douro (aber wie ein schlanker, unendlich langer Cote Rotie, im Gegensatz zu fetteren Kraftmeiern aus Chateauneuf), aber durch die Granitböden und die kühlere Klimatik ein Ausbund an Finesse und Feinheit, mit Druck und extrem sauberer Definition immer geradeaus. Extrem kraftvolle rote Frucht und satter Druck bei seidigen und doch intensiven Tanninen. Weltklasse! 96+/100

96
/100

Parker über: Quinta da Pellada

-- Parker: The 2015 Tinto (Quinta da Pellada), the estate flagship, is a field blend (over 40 grapes) from old vines. It is principally, for identified grapes, mainly Alvarelhão, Tinta Pinheira, Touriga Nacional, Jaen and Tinta Amarela. Plus, since 1991, Castro uses some Jaen and Touriga Nacional. It was aged for 24 months in well-used French barriques (five to seven years old) and comes in at 13.3% alcohol. This was sourced from Pellada's Block 4 of Mata (forest) and Block 2 of Casa (house). Castro says Casa 'has a more compact soil with some clay besides the granite, the intense presence of rose/white quartz and the one that has more sun hours per day. Mata has less clay and more granitic sand.' With beautiful acidity, this has some of the same wonderful aromatics and flavors of the 2014, with those nods to Pinot Noir and Burgundy. Keep in mind: this is still well on the elegant side. It won't hit you over the head. That is emphatically not the Castro style. If you appreciate old-school finesse, though, it seems superlative, despite all his moaning to me about hard this vintage was. However, this is a more complete wine than the 2014, with more upside potential. It is a bit fruitier and more concentrated. The aromatics and power are the same, likely to make you think this is a fine Burgundy. This is ultimately the better wine compared to the 2014 this issue. The 2014 is more expressive today, but this wins in the end. This is also a bit more backwards, though, so keep that in mind. Drink the 2014 first, even if this seems approachable now—and it is impeccably balanced. That is very much the Castro style 96/100

94
/100

Wine Enthusiast über: Quinta da Pellada

-- Wine Enthusiast: The old vines of Alvaro Castro's highest vineyard are regarded as a genetic heritage in the region. This wine, a blend of at least five varieties, shows great ripeness, maturity and seriousness. With its licorice and smoky black fruits it is still maturing. Drink from 2023. 94/100

18
/20

Vinum über: Quinta da Pellada

-- Vinum: Dieser Wein stammt von den Lagen Casa uns Mata und ist ein Gemischter Satz vor allem aus Alvarelhao, Alfrocheiro, Touriga Nacional, Baga und Tinta Almarela, aber auch aus Tinta-Cao, Tinta Pinheira und Jean – insgesamt Rebsorten. Gleichermaßen konzentriert wie elegant, die Frucht besitzt viel Frische, die Kräuterwürze ist balsamisch ohne Schwere, zurzeit dominieren noch etwas die reifen, schokoladigen Tannine. Seidige Textur, langes Finale, große Zukunft. 18/20

Mein Winzer

Alvaro Castro

Als Alvaro Castro 1980 die Quinta nahe des Nationalparks Serra d’Estrela im Dao bezog, war Weinbau für ihn noch eine längst vergangene Familientradition. Doch hier in dieser wilden und ursprünglichen Gegend fing der gelernte Bauingenieur an, sich für Wein zu begeistern und die seit Generationen...

Quinta da Pellada 2015